Vad för sorts ledare är jag?

Hur många nya chefer ställer sig den frågan när de tillträder sin tjänst?

Hur många inser att de i sin chefstjänst måste vara en ledare?

Vad innebär ledarskap?

Frågorna är många och svaren antagligen lika så.

Jag vet i alla fall vad ledarskap innebär för mig och att det är en viktig del i arbetet med att utveckla sig själv, andra och inte minst en organisation till att uppnå sin vision genom ständig förbättring.

Den Japanska professorn Kaoru Ishikawa uttryckte i slutet på 50-talet något som jag instämmer helt och hållet med; ”Top managers and middle managers must be bold enough to delegate as much authority as possible. That is the way to establish respect for humanity as your management philosophy.”

Varför tycker jag då att detta är ett bra uttalande? Jo, för att en ledare inte ska tala om för sina medarbetare hur saker ska göras utan vad som ska göras för att uppnå de gemensamma målen. Varje medarbetare är expert på sitt jobb, därför ska man som ledare vara lyhörd och se helheten. Se var ens medarbetare och grupp passar in i det stora hela och att man bidrar med sin del för att uppnå de övergripande målen.

Grovt kanske man kan säga att man som ledare ska ge sina medarbetare;

 • Kompetens
  Hjälpa dem att vara bra och bli bättre på sina jobb. Hitta deras passion och drivkraft. Ge dem rätt färdighet och verktyg för att utföra sitt jobb.
 • Självständighet
  Ge dina medarbetare chansen att själva lösa uppgifter. Chefens uppgift är att stötta och kanske hjälpa till med prioritering eller eventuellt föreslå vad som kan göras om en medarbetare har kört fast. Snabba avstämningsmöten med dina medarbetare kan hjälpa, lyssna mycket och ställ tre frågor:
  - Hur går det?
  - Vad ska du göra här näst?
  - Kan jag hjälpa dig med något?
 • Syfte
  Tillsammans med dina medarbetare hjälper du dem att ta fram mål, planera, prioritera och framför allt förmedlar hur deras arbete bidrar till helheten, de övergripande målen och visionen. En mening eller syfte med ens arbete är en kraftfull motivator.

En ledare ska vara oljan i maskineriet, en "möjliggörare", den som får arbetet att flyta i rätt riktning mot de gemensamt uppsatta målen, som uppmuntrar, stöttar och involverar sina medarbetare i det strategiska arbetet.

Som ledare måste du även odla din integritet och karaktär samt att vara handfast när värdegrunden hotas. En sann ledare står för ädla värderingar. Men det får jag skriva mer om i ett annat inlägg.

Det finns massor att skriva om ledarskap, mer än vad som ryms i det här inlägget. 

Vad är ledarskap för dig? 

Dela gärna med dig av dina tankar och kommentarer.

Vill du ha mina blogginlägg och annan information rörande Assurgo Coach & Konsult direkt i din inbox?

Fyll i din e-post nedan och tryck sänd!

blog comments powered by Disqus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur pharetra dapibus pharetra. Donec interdum eros eu turpis pharetra et hendrerit est ornare. Etiam eu nulla sapien. Nullam ultricies posuere nunc, eget mollis nulla malesuada quis.