Konsten att släppa taget och bygga upp andra...

Hur bygger du upp andra människor och får dem att lyckas?

Det börjar alltid med att man bygger tillit och det gör du bäst genom att lyssna. Sen ser du till att delegera uppgifter som får dem att utvecklas och låter dem ansvara för sina egna handlingar.

För att lyckas med detta krävs dock mod, självinsikt och trygghet. Trygghet i att låta andra få pröva sina vingar och flyga.

Visst låter det enkelt!

Men det som ibland låter enkelt är oftast mycket, mycket svårt. I alla fall utan övning.

Visst är det lätt att tycka att du lyssnar, det gör man hela tiden. Men hur lyssnar du?

 Det finns tre nivåer som vi lyssnar på.

-        Halvt lyssnande

-        Ökat lyssnande

-        Riktigt lyssnande

De flesta av oss lyssnar bara halvt på våra medmänniskor. Vi är nämligen fullt upptagna med att värdera vad den andra säger och tänka på vad vi ska svara eller vad vi skulle ha gjort i samma situation etc.

Men om vi ökar vårt lyssnade med nyfikenhet på den andre genom att tysta vår inre dialog händer något intressant. Genom att vi bara ställer öppna frågor i syfte att utforska den andre blir det också lättare att förstå dem och deras perspektiv. Förståelse för andras perspektiv är nyttigt för en själv.

Lägger man på nästa nivå så börjar du lyssna på riktigt. Nästa nivå är nämligen den att vi uppmärksammar de signaler och kroppsspråk som den andre förmedlar under samtalet. Viktigt här att vi även förmedlar vad vi uppfattar av den andres signaler.    

Har du nu lyssnat ordentligt har du inte bara fått reda på viktig information, t.ex. vad som motiverar andra. Du har även automatiskt byggt förtroende hos den du lyssnat på. För vi människor älskar att prata om oss själva och finner en oerhörd glädje i att träffa någon som lyssnar på oss och visar intresse för en.

Nu blir det enklare att delegera uppgifter som triggar motivationen hos andra, eftersom du nu känner till dessa. Se också till att delegera uppgifter som utvecklar personen i fråga, som är en liten utmaning med andra ord. Ge ansvar och befogenheterna att genomföra uppgiften. Lyssna till mottagarens signaler och bekräfta dem. Möt oro och ängslan med frågor och stöd.

-        Finns det någon liknande situation där du lyckades?

-        Hur kändes det?

-        Vad gjorde du då för att lyckas?

-        Vad skulle du behöva för att genomföra uppgiften?

Med utmanande uppgifter växer motiverade personer.

Vad har du för erfarenhet från att våga släppa taget?

Vill du ha mina blogginlägg och annan information rörande Assurgo Coach & Konsult direkt i din inbox?

Fyll i din e-post nedan och tryck sänd!

blog comments powered by Disqus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur pharetra dapibus pharetra. Donec interdum eros eu turpis pharetra et hendrerit est ornare. Etiam eu nulla sapien. Nullam ultricies posuere nunc, eget mollis nulla malesuada quis.