Hur mycket fifflar du?

Forskning visar tyvärr att vi tillsynes ärliga och redbara människor tenderar till att lätt överdriva och förbättra vår egen situation när tillfälle ges och chansen att bli upptäcka är liten. Vi fifflar helt enkelt lite till mans, men inte mer än att vi kan se oss själva i spegeln.  

Men vad är oärlighet och när är jag oärlig?  

Om du är precis som jag så har du troligtvis en glidande moralskala. 

Ska vi grovt generalisera forskningen så är ca 1% av jordens befolkning totalt ärliga i alla situationer. Vilket innebär att det i andra änden finns ca 1% som alltid är oärliga i alla situationer.  

Det innebär att 98% av oss är mer eller minder ärliga beroende av situation.

Tillfället gör tjuven finns det ett uttryck som heter.

Vad kommer det uttrycket ifrån?

Kan det vara så att det kommer från att vi alltid försöker att förbättra vår egen situation när tillfälle ges?

Nu menar jag inte att 98% av oss är potentiella tjuvar. De allra flesta av oss har förhoppningsvis tillräckligt med moral för att kunna skilja på ditt och mitt.

Problemet för oss är att vi har en glidande moralskala. Ju mer vi glider på vår morlaskal, desto enklare blir det att vara oärlig.

När är jag oärlig och är det alltid så farligt?

En golfrunda är exempelvis ett ultimat test av din ärlighet. Denna nobla sport utövas utan domare. Här är det du och ditt samvete som sätts på prov.

Under en golfrunda så utsätts du för frestelsen att fiffla för att förbättra din situation vid mängder av tillfällen.

Frågan är om du gör det eller inte?

Vi kan ta exemplet med ”pilsner-” eller ”öl-bollar”. Ett fenomen som oftast, men inte alltid, uppstår vid första utslagsplatsen. Du peggar upp bollen och slår den käpprätt åt skogen. Du ursäktar dig lite inför för de andra som går med dig på rundan och peggar upp en ny boll. Du slår ut på nytt och spelar vidare med den nya bollen utan att räkna med den första. Givetvis ett helt regelvidrigt beteende och således fusk.    

Ja, men det är väl ändå inte så farligt, eller?

Vi fortsätter. Under samma runda slår du ut bollen i ruffen igen och går in skogen för att leta efter den. Du hittar den efter en liten stund och förbannar bollen för att den inte kunde ha stannat 10 cm kortare. Nu ligger den inkilad i ett träds rötter och är ospelbar. Rundan har gått lite dåligt och du vill ogärna få ett straffslag extra för att du tar ut bollen med handen för att kunna fortsätta spelet.

Efter en snabb titt över axeln försäkrar du dig om att ingen annan i ditt sällskap ser dig när du petar till bollen med din klubba och gör bollen spelbar. Nu ropar du till dina kamrater att du har hittat bollen och så spelar ni vidare. Åter igen ett regelvidrigt fusk.

Är du golfare så känner du säkert igen dig. Du kanske inte just har gjort något utav ovanstående. Men att du medvetet brutit mot regelverket vid något tillfälle har du garanterat gjort. Om inte, grattis du är en 1 procentare!  

Men golf är ett oskyldigt spel kanske du tänker nu.

Jo förvisso, men problemet är att har du gjort det en gång så blir det lättare nästa gång och ännu lättare gången där på osv. Vilket om det får fortgå helt okontrollerat eskalerar och blir värre och värre.

Det samma gäller även exempelvis lögner och en sådan sak som att ge upp så fort det blir lite jobbigt. Det är tyvärr så vår hjärna funkar, vi skapar dåliga vanor helt enkelt.

Tänk på att våra försäkringsbolag felaktigt betalar ut mellan 2,5 - 5 miljarder årligen på grund av försäkringsbedrägerier. Sådant som att någons 18 karats guldhalsband helt plötsligt råkade vara ett 22 karats briljanthalsband från gammelfarmor Agda efter inbrottet. Eller en 32 tums plasma-tv som blev en 42 tums OLED-tv efter att huset brunnit ner mm.

Jo, att krydda sin försäkringsrapport är ett bedrägeri. Dessutom blir det en merkostnad som sprids ut på oss alla försäkringstagare genom ökade premier.

Eller ska jag ta upp några exempel från hur vi deklarera våra avdrag i inkomstdeklarationen?

Nej, jag tror det räcker med exempel. Ni har nog förstått poängen. 

Det finns dock ett ganska enkelt botemedel och lösning på detta lilla dilemma visar samma forskning.

Det är att om vi får en moralisk påminnelse innan vi utsätts för frestelsen att fiffla så fuskar vi mindre.

Vi behöver helt enkelt alltid funder över våra egna uppfattningar och agerande. Här är självreflektion och eftertänksamhet guld värda med andra ord.

Självreflektion är en viktig del i vår egen utveckling till att bli vårt bästa jag.

Likt en romersk kejsare som behövde en slav i sin triumfvagn som viskade ”kom ihåg att du är dödlig” behöver även vi ständigt påminnas om vår etik.  

Här kan ni se en underbar TED-talk om fusk och moral med Dan Ariely som är professor i beteende-ekonomi: http://www.ted.com/talks/dan_ariely_on_our_buggy_moral_code 

 

 

Vill du ha mina blogginlägg och annan information rörande Assurgo Coach & Konsult direkt i din inbox?

Fyll i din e-post nedan och tryck sänd!

blog comments powered by Disqus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur pharetra dapibus pharetra. Donec interdum eros eu turpis pharetra et hendrerit est ornare. Etiam eu nulla sapien. Nullam ultricies posuere nunc, eget mollis nulla malesuada quis.