Har jag hittat syftet i mitt liv?

”Bara för att det inte finns någon mening med livet innebär det inte att livet är meningslöst. Det innebär bara att du ännu inte har bestämt vad meningen är för dig.” - Kelly Odell

När jag ser tillbaka på mitt liv så har jag omedvetet sysslat med saker som har haft ett syfte. Det har varit saker som ligger i linje med mina värderingar, frihet, nyfikenhet och äventyrlighet.

Att arbeta med ett syfte är viktigt för mig. Forskning visar dessutom att det är viktigt för vårt välbefinnande. För det är direkt kopplat till vårt inre belöningssystem som påverkar vår motivation och som i sin tur driver vår prestation.

När jag satte mig ner och funderade över om jag har haft något syfte med det jag har gjort i mitt liv så började jag inse något.

När jag var liten på 80-talet var mina favoritprogram Ett med naturen, Vetenskapens värld och Rapport. Kanske inte helt normalt för en grabb i låg och mellanstadiet. Men jag var så fascinerad av den kunskap jag kunde tillskansa mig. Senare i livet klev populärvetenskapen in i mitt liv i form av tidningar och böcker. För att på 2000-talet blomstra ut i konsumtion av avhandlingar och facklitteratur på löpande band.

Vad har jag sysslat med i min yrkeskarriär hittills då?

Det har inte alltid kantats av medvetna och väl genomtänkta val. Självklart har en del val blivit lite fel. Men då har jag alltid bytt eller arbetat för att ändra inriktning på min tjänst.

Jag är utbildad Sjökapten och har varit ute och seglat på de sju haven. Jag tycker om att köra båt och ville bli marinofficer i flottan från början. Svenska försvaret ville annorlunda och placerade mig i armén. Därför blev det så att en civil sjökarriär tog fart istället.

Tidigt fick jag veta att en Sjökapten får lära sig lite om väldigt mycket. Det lät väldigt lockande och havet såg jag som ett äventyr att få utforska.

Visst fick jag lära mig mycket, inte bara att navigera. Ämnen från maskinlära, elektronik, hållfasthet och stabilitet till oceanografi, metrologi, ekonomi och akutsjukvård. Även de flesta småpojkars brandmansdröm gick i uppfyllelse genom den avancerade brandmansutbildningen. Sannerligen en mångfacetterad utbildning.

Väl ute till havs upptäckte jag snart att horisonten ser likadan ut jorden runt. Så jag gick i land efter ett par intressanta och äventyrliga år.

Vad har jag sysslat med sen dess då?

Varje nytt arbete innebär alltid en inlärningsprocess. Frågan är bara hur lång den är innan den planar ut och blir vardag. Som ni kanske förstår vid det här laget så är jag inte så bekväm med vardag. Frihet och att få utforska nya områden är viktigt för mig. Gärna områden jag inte behärskar till fullo, sådant som inte är kartlagt.  

Jag har arbetat i land med allt från nautiskrådgivare vid sjökortsproduktion, kvalitetsgranskning, projektledning, förändringsledning till samordning av ett internationellt havsforskningsorgan. Jag har byggt och implementerat kvalitets- och miljöledningssystem. Men det som verkligen fångat mitt intresse är coaching. Att få verksamheter och personer att växa genom ständiga förbättringar.

Detta har lett till att jag idag är egenföretagare som bl.a. skapar mervärde genom externrevisioner av ledningssystem för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Jag föreläser om konsten att leda sig själv och andra till högre höjder. Samt är en mentor som hjälper individer och grupper till ökad självinsikt som utgår från EQ-i 2.0-tester.

Eftersom vi som människor inte vill göra något i onödan är det viktigt att vi utför något som känns meningsfullt för oss.

Du har kanske själv erfarenhet av att ha gjort eller arbetat med något som inte känns meningsfullt. Där dagarna släpade sig fram eller du fick en klump i magen vid blotta åtanken. Du kanske befinner dig i en sådan situation just nu? Inte särskilt motiverande, eller hur?

Det vi tycker är roligt att göra är vi oftast ganska bra på också. För att vi har övat och utvecklat oss inom det området helt enkelt.

Leta efter syftet med vad det är du gör. Ligger det i linje med det du gillar går det lättare att genomföra. Du blir mer engagerad och motiverad, till och med kanske passionerad.

Passion är starkt kopplat till syfte. Passion är bränslet som driver oss att prestera maximalt. Hitta ditt syfte och passion kommer som ett brev på posten.

Sätt dig ner, ta fram papper och penna. Skriv ner din plan. Sen är det dags att börja leva och arbeta med passion i alla delar av ditt liv.

Här har du några frågor som hjälp på vägen:

Vad är meningsfullt för dig?

Vad får dig att gå upp på morgonen?

Vad tycker du är roligt att göra?

Vad är du bra på att göra?

Vet du hur ditt framtidsscenario ser ut?

Vad behöver du göra för att uppnå din vision?

Vad kan du göra för att nå ditt syfte?

Experimentera, lär dig nya saker och var öppen i ditt sinne. Maximera din passion och nå din vision!

Livet är för kort för att bara springa igenom det utan passion och ett tydligt syfte.

Idag vet jag att mitt syfte är att få ha friheten att få lära mig något nytt och att få utforska. Det är också i dessa situationer som jag trivs bäst och presterar bäst. Jag måste helt enkelt ha en obotlig törst på kunskap…

Jag har hittat hem just nu känner jag. I min yrkesroll är jag fri och får chansen att lära mig ofantligt mycket om otroligt många verksamhetsområden, en unik inblick i andras kunskaper. Att då få hjälpa andra att bli bättre på det som de redan är bra på är en ynnest.  

Jag är en ivrig förkämpe av vår förmåga att ständigt bli bättre. En förespråkare av ett öppet och innovativt arbetsklimat. Jag drivs av att väcka glöden och passionen hos andra. Jag hjälper er gärna att nå högre och att våga simma ut på okända vatten.

Utöver coaching arbetar jag med externrevision av ledningssystem och verksamhetsöversyn av organisationer som är i behov av förändringsledning, ökat engagemang eller konflikthantering. Jag är även en flitigt anlitad inspirationsföreläsare inom bl.a. självledarskap och kommunikation samt författare till boken Bli ditt Bästa jag.

Hur kan jag hjälpa dig? 

Klicka här och hör av dig så pratar vi en stund! 

 Bild från Sveriges Television AB

Vill du ha mina blogginlägg och annan information rörande Assurgo Coach & Konsult direkt i din inbox?

Fyll i din e-post nedan och tryck sänd!

blog comments powered by Disqus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur pharetra dapibus pharetra. Donec interdum eros eu turpis pharetra et hendrerit est ornare. Etiam eu nulla sapien. Nullam ultricies posuere nunc, eget mollis nulla malesuada quis.