Att klara sig genom en förändring!

Det är inte helt ovanligt att någon eller några, kanske rent av många, är motståndare till en förändring när den kommer och knackar på dörren.

Särskilt när förändringen är styrd utifrån någon annan och du har liten chans att påverka den själv.

Ett varsel, en skiftning i marknaden, en ny teknologi eller ett valresultat är några typiska sådana förändringar. När det som du gillar eller har kontroll över helt plötsligt inte är aktuellt längre. När en ny ordning gäller.

Men hur gör du om du är med om en förändring som är påtvingad?

Följande steg underlättar din anpassning till förändringar; 

  • Det är OK att bli arg, men du måste släppa taget…

Att visa och prata om sina känslor är viktigt. När du får prata med andra om dina känslor och vad du går igenom så blir det lättare att acceptera en förändring. Prata med någon du har förtroende för, en vän, en mentor eller en coach. När du fått lätta ditt hjärta blir det enklare att börja ställa frågor kring vad förändringen innebär för dig. I takt med att du skaffar mer information om förändringen och bollar den med någon du litar på så kan du sakta börja anpassa dig. När du lär dig mer om den nya situationen kan du enklare se vad du behöver göra för att nå dina mål i den nya omgivningen. Förändring tar tid, låt den göra det! 

  • Hitta din drivkraft, hur passar den in i det nya…

Vad får dig att gå upp på morgonen eller gå till jobbet? Vad drivs du av och vad får dig att trivas? När du hittar syftet med det du gör och det ligger i linje med dina värderingar så går det lättare att genomföra de aktiviteter som krävs för att anpassa dig till det nya.

Ta exempelvis Steve Jobs, han fick sparken från sitt eget bolag. Hur tog han det? Han blev givetvis vansinnig, ledsen och besviken. När känslorna hade lagt sig, undersökte han vad förändringen innebar för honom. Han återgick till sin drivkraft, sin kärlek till teknik. Han köpte Pixar och stratade NeXt. Det senare köptes sen av Apple och han var åter tillbaka. Resten av sagan känner vi till, Apple är idag ett utav världens största företag.

”Ibland är livet tufft och bittert, men förlora aldrig tron och kärleken till det du gör. För att klara förändring behöver du älska kärnan av det du gör och ta med dig det in i det nya. Har du inte hittat vad du älskar, fortsätt leta. Nöj dig inte med mindre.” – Steve Jobs

  • Bestäm din egen framtid, du äger kontrollen över din egen reaktion på förändring…

Forskning visar att även om vi saknar makten över en situation så gör valmöjligheter att vi kan känna oss bättre. Se det lite som att makt är kontroll över andra och valmöjligheter är kontrollen över din egen prestation. Om du har det ena eller det andra så är du oftast nöjd med din situation. Förändringar kan vara deprimerande. Men du har alltid valmöjligheten att anpassa dig till de nya förutsättningarna och fortsätta drivas av det du älskar.

  • If you can’t beat them, join them…

I förändringar så är det inte helt ovanligt att du ser grupper av ”vinnare” och ”förlorare”. Om du då låter dina känslor okontrollerat svalla för mycket och för länge bygger du upp ett onödigt agg mot den andra gruppen och förändringen. Vilket hindrar dig från framgång i det nya. Undersök istället vilka områden som du har gemensamt med den andra gruppen, det finns alltid något område. Börja sedan att göra aktiviteter inom dessa områden tillsammans med den andra gruppen. Du behöver inte hålla med om allt som den andra gruppen gör eller tycker, men det kommer att hjälpa dig att avsevärt förbättra din egen situation.

  • Använd dina gamla rutiner i det nya…

Att anpassa dina gamla vanor och rutiner i den nya omgivningen skapar en känsla av trygghet. Vilket är en förutsättning för att du ska lyckas med din anpassning till det nya.

En mycket god vän till mig är en flitig tävlingscyklist. För många år sedan var han med om en hemsk olycka. Han blev påkörd av en bil där föraren hade somnat under ett av sina träningspass ute på en landsväg. När han vaknade upp på sjukhuset sa läkarna att han troligtvis aldrig mer skulle kunna gå igen. Han bestämde sig fort för att inte acceptera detta faktum av orörlighet. Han måste försöka. Så fort han var frisk nog att börja träna så började han cykla på en motionscykel. Kan jag cykla på en sådan här så kan jag göra det på en riktig cykel tänkte han då. Sen var en cykel hans ständiga följeslagare, han cyklade överallt han skulle och mer där till. Allt cyklande gjorde också att han byggde upp muskulaturen så mycket att det hjälpte honom att kunna gå igen. Idag både går och cyklar han.

All förändring är inte av ondo. Se det som en utmaning till att utvecklas som person och människa. Du styr själv över dina egna handlingar. Våga utmana dig själv till att ”Bli ditt Bästa jag”

Hur tacklar du bäst en förändring?

Dela gärna dina tankar med andra i kommentarsfältet.

Vill du ha mina blogginlägg och annan information rörande Assurgo Coach & Konsult direkt i din inbox?

Fyll i din e-post nedan och tryck sänd!

blog comments powered by Disqus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur pharetra dapibus pharetra. Donec interdum eros eu turpis pharetra et hendrerit est ornare. Etiam eu nulla sapien. Nullam ultricies posuere nunc, eget mollis nulla malesuada quis.